6 sätt att avslöja falsk konto

6 sätt att avslöja falsk konto

Se upp för falska vänförfrågningar på Facebook – 6 sätt att avslöja falsk konto - Klicka inte ja direkt när du får en vänförfrågning på Facebook – även ett bekant namn kan dölja en lurendrejare. Så här upptäcker du bluffarna.

Det är alltid trevligt när det dyker upp en ny vänförfrågan på Facebook. Den lilla röda etiketten uppe till höger signalerar att det finns någon därute som uppskattar dig.

Men klicka inte ja omedelbart.

Det kan nämligen vara en bluffmakare som vill bli ”vän” med dig för att komma åt det du skriver och lägger upp. Det finns många orsaker till att någon bluffar på det sättet; det vanligaste är förmodligen spammare men det finns även de som fiskar efter personuppgifter att använda i andra syften, exempelvis identitetsstöld.

Sedan kan det också hända att någon person du inte vill ha att göra med försöker nästla in sig, exempelvis ett efterhängset ex.

 Här är några enkla frågor att tänka på innan du klickar ja:

1. Känner jag personen?

Om namnet inte låter bekant är det nog bäst att du kollar profilen och fler bilder – kanske är det en gammal bekant du bara inte kände igen direkt, men det kan också vara någon helt okänd och då bör du vara mycket försiktig med att godkänna. Du kan alltid skicka ett privat meddelande först och fråga hur personen tycker sig känna dig. Obs! Finns en luring här, se punkt 5.

 

2. Har vi gemensamma vänner?

Något som definitivt bör få varningsklockan att ringa är om du och personen inte har några gemensamma vänner på Facebook. Det betyder inte nödvändigtvis att det är bluff, men kontrollera profilen så att du är säker på saken.

3. Använder personen en allt för perfekt profilbild?

Om du får en vänförfrågan från en person med en misstänkt tillrättalagd, perfekt profilbild kan det vara ett varningstecken. Det kan vara en bildbyråbild (förmodligen stulen dessutom).

4. Har personen varit aktiv på Facebook?

Är du osäker på personen som vill bli vän med dig kan du kolla igenom personens offentliga profil, dess vänlista (om den är öppen) och se om personen verkar vara aktiv på Facebook. Om personen skapade sitt konto alldeles nyligen, om den har väldigt få (eller ovanligt många) vänner, eller om vännerna nästan uteslutande är av motsatt kön, bör du dra öronen åt dig.

5. Trodde du att du redan var vän med personen?

Ett specialfall är när någon du känner skickar en vänförfrågning, men du trodde att ni redan var vänner. Det kan vara så att personen råkade ta bort dig som vän, eller har raderat sitt gamla konto och skapat ett nytt. Men det kan också vara ett fejkkonto som har använt någon annans namn och bild och sedan skickar vänförfrågningar till dess vänner. Det är en lömsk metod som har lurat många. Om du känner på dig att du kanske redan var vän kan du gå till din vänlista och söka på namnet. Finns den mycket riktigt där bör du anmäla fejkaren och uppmärksamma din riktiga vän på att hen har en klon.

6. Kolla igen efter att ha godkänt

Om du kände minsta tvekan innan du tackade ja är det en bra idé att besöka personens profil när ni väl är vänner. Då kan du kolla vad den har postat, se fler bilder och alla dess vänner. Då bör det vara helt uppenbart om det verkligen är din bekantskap eller inte.

Käll: idg.se

0
0
0
s2sdefault
Top