Google kan få nya rekordböter av EU

Google kan få nya rekordböter av EU

Orättvisa villkor till Androids fördel. Innan årets slut kan Google straffas med ytterligare böter för brott mot EU:s konkurrensregler. Ett beslut som kan få allvarliga konsekvenser för bolaget.

Häromveckan dömdes Google till att betala rekordstora 23 miljarder kronor för brott mot EU:s konkurrensregler. Men det är inte bara it-jättens söktjänster som kommissionen haft under lupp senaste tiden. En utredning pågår också kring Googles operativsystem för mobiltelefoner, Android.

Nu kommer uppgifter om att kommissionen återigen överväger saftiga böter som straff. En panel bestående av experter har sammankallats för att ge sin syn på saken, uppger nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till källor med insyn i ärendet.

Om denna panel är enig med resultatet av den första granskningen kan det leda till att kommissionen fattar beslut i ärendet redan innan året är slut.

Det var i april förra året som Google anklagades för att missbruka sin särställning på markanden och Androids dominans över andra operativsystem. Anklagelsernas kom från lobbygruppen Fairsearch, Disconnect inc – som erbjuder tjänster för annonsblockering och integritet, samt portugisiska appbutiken Aptoide och ryska Yandex.

Enligt nyhetsbyrån kan ett beslut till Googles nackdel få än större konsekvenser än förra veckans besked som gällde att sökmotorn, olagligt, gav fördelar till sin egen tjänst för prisjämförelse. Detta baserat på Androids dominans och stora tillväxtpotential.

Enligt Richard Windsor, som följer konkurrensfrågor mellan de största amerikanska och asiatiska internet- och mobilföretagen kan Google få en rejäl smäll om de anses bryta mot reglerna.

– Om Google tvingas plocka bort Google Play från sina övriga tjänster för Digital Life, då kommer telefontillverkare och operatörer vara fria att bygga in vilka standardtjänster de vill. Något som skulle kunna trigga en nedgång i användningen av Googles tjänster, säger han.

De som vänder sig mot Googles agerande säger att dominansen skadar användarna och ger företaget tillgång till att för mycket persondata. Om kommissionen går på deras linje kan Google inte längre tvinga tillverkarna att förinstallera Google Search och Chrome i utbyte mot tillgång till Google Play, och därmed hindra dem från att använda konkurrerande operativsystem. Google har å andra sidan sagt att Android baseras på open source och öppen innovation, vilket gynnar både konkurrens och användare.

Expertpanelen har tillkallats för att granska utredningen med nya ögon och se till att det inte finns brister. Det arbetet brukar ta tre, fyra veckor. Men det är oklart om arbetet inletts. EU-kommissionen har inte lämnat något officiell kommentar rörande uppgifterna.

AV: Sophia Nilsson (idg.se)

0
0
0
s2sdefault
Top