5 saker du måste göra direkt när du uppgraderat till Windows

Hör du till dem som snabbt reserverade sin Windows 10-uppgradering och redan är uppgraderad och klar? Eller är du kanske på väg att sätta igång? Se till att inte missa dessa viktiga steg.

Windows 10-uppgraderingan har gått problemfritt för de flesta användare, och har varit en enormt mycket smidigare upplevelse än att gå från Windows 7 till Windows 8, eller för den delen från Windows 8 till 8.1.

Men bara för att du inte fått hårdvaruproblem eller hundratals felmeddelanden så ska du inte slappna av riktigt ännu. Windows 10 gör en del saker lite annorlunda mot tidigare, och för att få en konfiguration som är smidig och känns trygg är det en del saker du kan behöva gå igenom så fort du är klar med uppgraderingen.um orci.

1. Kontrollera ditt virusskydd

När du uppgraderar till Windows 10 finns risken att Microsoft inaktiverar ditt antivirusprogram och ersätter det med Microsofts egna Windows Defender. När vi själva testade på två datorer utrustade med F-secures virusskydd såg vi problemet, och flera av er läsare har rapporterat samma sak.

Windows Defender är inte alls lika säkert som kommersiella skydd från till exempel Norton, F-secure eller Kaspersky, och har du köpt ett sådant vill du givetvis använda det.

Öppna Kontrollpanelen (under Alla appar / Windows-systemet i startmenyn) och på in på System och säkerhet / Säkerhet och underhåll, och fäll ut fliken Säkerhet. Här ser du vilket program på datorn som sköter nätverksbrandvägg, virusskydd och skydd mot spionprogram och oönskade program.

 Här bör åtminstone virusskydd och skydd mot spionprogram vara inställda på ditt antivirusprogram. Om inte är det enklaste du kan göra helt enkelt att installera av (som vanligt i Windows, antingen via Kontrollpanelen eller tillverkarens avinstallationsprogram) och sedan installera om det.

Alla bättre virusskydd är förberedda för Windows 10 och kommer att ställa in systemet rätt vid en ny installation. Se till att ha licensnyckeln redo så bör det gå problemfritt.

Före...

2. Se över wi-fi-delningen

Nya funktionen Wi-Fi Sense kan dela dina lagrade wi-fi-inloggningar med dina kontakter i olika kanaler, till exempel Skype, Facebook och Outlook. Det kan vara väldigt praktiskt i vissa situationer, men det är inte säkert att du vill att grannen ska kunna använda ditt wi-fi bara för att ni är Facebook-bekanta. För att inte tala om att chefen inte vill att du delar wi-fi-inloggningen på jobbet med hela världen.

Tyvärr är denna funktion påslagen som standard och inget du själv väljer att starta, så det kan vara bra att stänga av den omedelbart, åtminstone tills du hunnit tänka efter och tagit ett sansat beslut om du vill dela sådan information och i så fall vilka av de nätverk du har registrerade som du vill dela ut.

Öppna appen Inställningar (länk finns i startmenyn och i nya meddelandepanelen till vänster), välj Nätverk och Internet / Wi-Fi, och skrolla ner till Hantera Wi-Fi-inställningar. Här kan du bocka av de kanaler som du inte vill dela wi-fi-inloggningar med (troligen alla till en början) och ställa in delning för varje trådlösa nätverk för sig.

3. Kolla inställningar för mobilt bredband

Det går inte längre att stänga av automatiska uppdateringar i Windows 10 Home, och bara att tillfälligt pausa dem i Windows 10 Pro.

Men Windows ska inte göra automatiska uppdateringar om du är ansluten till en internetuppkoppling med begränsad datamängd. Till exempel ett mobilt bredband. Eftersom många idag har routrar med sim-kort istället för usb-modem direkt i datorn för mobilt bredband så kan inte Windows automatiskt se om din anslutning har datapris eller inte. Så det får du ange manuellt.

Klicka på nätverksikonen nere till höger i Aktivitetsfältet och sedan Nätverksinställningar. Under Wi-Fi skrollar du ner till Avancerade alternativ. Här kan du ställa in om den wifi-uppkoppling du är ansluten till ska räknas som en anslutning med datapriser eller inte. Slår du på det så kommer Windows-uppdateringar, uppdateringar av appar och andra bakgrundsdata att minimeras.

De här inställningarna gäller bara för trådlösa nätverk. Är du ansluten till en router med datapris-uppkoppling via fast nätverkskabel så finns tyvärr inte möjligheten.

Ett annat alternativ för att tillfälligt stoppa uppdateringar är att manuellt sätta datorn i batterisparläge. Det kan du slå på i en bärbar dator som inte laddas genom att gå in under Inställningar / System / Batterisparfunktion. Men då begränsas en hel del annan aktivitet på datorn också, till exempel skärmljusstyrka och maxprestanda.

4. Fixa en återställningsenhet

Uppgradering till Windows 10 sker digitalt, och du får varken dvd med nya Windows på eller en återställningspartition på hårddisken för Windows 10. Behöver du göra en fabriksåterställning av datorn kommer den gå tillbaka till det den levererades med. Därför kan det vara bra att skapa en återställningsenhet.

För att göra det behöver du ett usb-minne på minst 8 GB. Plugga in det i valfri usb-port, och starta programmet Skapa en återställningsenhet. Det finns troligen varken i din startmeny eller under Alla appar, så enklast är att klicka på sök-knappen och skriva in "återställning". I rutan som kommer upp, se till att "Säkerhetskopiera systemfiler till en återställningsenhet" är förkryssat, och klicka Nästa. Har du flera usb-minnen får du sedan välja vilken av dessa som ska bli återställningsenhet. Tänk på att detta formaterar usb-minnet och raderar alla befintliga filer.

Att skapa en återställningsenhet tar ca 5-15 minuter beroende på din dator och hastighet på usb-port.

Den här funktionen verkar i dagsläget lite instabil. Vi lyckades skapa återställningsmedia på en dator men inte på en annan, bägge med Windows 10 Home, och det finns många rapporter på Internet från användare som får felmeddelanden när de försöker skapa sina återställningsminnen. Om du får problem så kan du alltid försöka igen och kryssa bort "Säkerhetskopiera systemfiler till en återställningsenhet". Det verkar funka oftare, och då får du en usb-pinne med en del nyttiga systemreparations- och felsökningsverktyg, men inte alla filer för en full ominstallation.
5. Fixa inställningar för virtuella skrivbord

Den nya funktionen för virtuella skrivbord är smart och praktisk, och gör att du kan ha många fler fönster igång samtidigt utan att det blir rörigt. En sak kan dock bli förvirrande, det går inte att växla mellan fönster på olika skrivbord med alt-tabb. Där syns istället bara de fönster som ligger på det skrivbord du just då har uppe. Om du inte ändrar inställningarna själv för det, vill säga.

Gå in på Inställningar / System / Multitasking. Här kan du ställa in så att aktivitetsfältet visar appar och program från alla skrivbord, och om alt-tabb ska växla mellan alla fönster eller bara de på det aktiva skrivbordet.

Slå samman eller dela upp aktivitetsrad och alt-tabb, det är frågan.

idg.se - Mattias Inghe

0
0
0
s2sdefault
Top